Přeskočit na hlavní obsah

Spolupráce na dokumentech ve více lidech

Jak ji zahájit, jak pozvat ostatní a na co si dát pozor

Autor: Roman Malkovský

V SingleCase máte nově možnost nepracovat na dokumentu sami, ale pozvat přímo do jeho vytváření další kolegy. Tady je stručný návod. Kdybyste si z něj měli odnést jednu jedinou věc, je to tohle: nikdy nevynucujte ukončení spolupráce, pokud vidíte, že na dokumentu pracují další lidé. Víc se dočtete dál.

Vždy se prosím ujistěte, že dokument, na kterém chcete spolupracovat, nemá omezený přístup; všichni uživatelé, kteří chtějí na dokumentu spolupracovat, musí mít tento dokument volně přístupný přímo na one drive/ve wordu, přiřazení na spis v tomto případě nestačí.

Jak otevřít dokument v režimu spolupráce?

Když kliknete na dokument pravým tlačítkem myši, slouží k tomu povel "Spolupráce v reálném čase". Nebo k tomu slouží nová ikona dvou panáčků, kterou jsme přidali na řádek dokumentu.
​

Spolupráci můžete zahájit i z detailu dokumentu, vedle otevřít přibylo další tlačítko.
​

Na jakých formátech dokumentů můžu pracovat ve více lidech?

Aktuálně to jde na dokumentech docx, xlsx, pptx a xlsm.
​

Jak určím, které lidi chci do svého dokumentu pustit?

Při kliknutí na vyvolání spolupráce v reálném čase se ukáže možnost vybrat konkrétní osoby a i přidat poznámku. Vybraným lidem pak přijde email s odkazem na dokument.

Pokud nikoho konkrétního nevyberete, jen klikněte na tlačítko Přeskočit a dokument se otevře rovnou bez zasílání pozvánky kolegům.
​

Případně můžete kolegy pozvat přímo ve Wordu:
​

Jak se připojím k dokumentu, kam mě pozval kolega?

Máte 3 možnosti.

  1. Kliknete na odkaz v mailu, který vám přišel.

  2. Když na dokumentu uvidíte symbol, že je otevřený v režimu spolupráce, stačí na něj dvakrát kliknout a systém vám nabídne možnost se připojit. Připojit se můžete vždy, pokud jste mezi uživateli daného spisu.
    ​

  3. Do spolupráce se přihlásíte také stejnými tlačítky, kterými se spolupráce inicializuje - tedy kliknutím na ikonu dvou panáčků, pravým tlačítkem nebo z detailu dokumentu.

Jak fungují úpravy dokumentu, když je nás tam víc?

Ve Wordu/Excelu/Powerpointu se automaticky ukládá každá vaše změna. A stejně tak můžete naživo sledovat změny ostatních uživatelů.

Můžete zde najít i podrobnější historii verzí v průběhu jedné otevřené spolupráce a verze porovnat (od iniciování Spolupráce v reálném čase v SingleCase po její ukončení v SingleCase).

Můžete si zobrazit, kteří uživatelé mají dokument otevřený spolu s vámi. Na pozadí se každých 15 minut synchronizují všechny úpravy do SC do jedné poslední verze.
​

Jak spolupráci ukončím?

Pozor! Zavřením dokumentu se neukončuje režim spolupráce, tím jen ukončíte svojí účast.

Pokud chcete dokument uzavřít i pro ostatní, musíte to udělat ze SingleCase - buď pravým tlačítkem povelem "Ukončit režim spolupráce" nebo tlačítkem v horním pravém rohu na detailu dokumentu.
​

Chci spolupráci ukončit, v dokumentu ale pořád někdo pracuje. Co s tím?

Pokud má někdo dokument pořád otevřený, budete na to upozorněni, když se spolupráci budete snažit ukončit.

V takovém případě otevřete dokument a podívejte se, kdo v něm edituje a kontaktujete ho. Pokud tenhle krok přeskočíte a ukončení spolupráce vynutíte, riskujete, že uživatelé, kteří v dokumentu pořád jsou, přijdou o své úpravy a změny.

Co když někdo spolupráci ukončí, i když já pořád na dokumentu pracuji?

Na tohle pozor. Pokud nějaký kolega ve spěchu nebo omylem spolupráci ukončí, i když vy stále na dokumentu pracujete a nedá vám vědět, poznáte to následovně: dokument se vás zeptá, zda chcete změny uložit. To znamená, že ztratil spojení s původní verzí, protože jste z ní byl de facto vyhozen. Vy pak musíte dokument uložit na svůj počítač a nahrát sami do SingleCase jako novou verzi.

Dokument jsme tvořili ve více lidech, kdo bude uvedený jako autor?

Jako autor je uvedený uživatel, který provedl poslední změnu v dokumentu předtím, než byla ukončena spolupráce v reálném čase. K takto vytvořené verzi dokumentu se automaticky přidá štítek "Spolupráce", abyste i zpětně věděli, že vás na této verzi pravděpodobně pracovalo víc.

Zapomněli jsme zavřít režim spolupráce, co s tím?

Nic se neděje. Pokud zapomenete zavřít režim spolupráce, otevřená spolupráce v reálném čase se po sedmi dnech, kdy nedojde v dokumentu k žádné změně, sama uzavře.

Otevřeli jste svůj OneDrive a vidíte v něm složku SingleCase co-authoring a v ní soubory

Složka slouží k ukládání souborů, u kterých iniciujete režim spolupráce v reálném čase. Jinými slovy, prvnímu kdo otevře spolupráci v reálném čase nad verzí dokumentu se uloží poslední verze dokumentu do jeho složky SingleCase co-authoring na OneDrive - do tohoto dokumentu se ukládají změny všech uživatelů, kteří se ke spolupráci v reálném čase na tomto dokumentu připojí. Po ukončení režimu spolupráce a nahrání posledních změn do SingleCase se soubor ze složky SingleCase co-authoring přesune do koše, aby vám nezabíral místo na disku.
​

Prosíme nemažte/nepřesouvejte/nepřejmenovávejte soubory ve složce SingleCase co-authoring na vašem OneDrivu - aktuálně otevřená spolupráce v reálném čase nad touto verzí dokumentu by přestala fungovat jak vám, tak vaším kolegům.

Dostali jste odpověď na svou otázku?